Vragen over elektrisch rijden? Check hier onze aparte pagina over elektrisch autodelen.

Is je auto minder dan 8 jaar oud en heeft hij een kilometerstand van minder dan 140.000 km? Dan is de kans zeer groot dat we hem opnemen binnen Dégage. Zo neen, dan laten we de auto in bepaalde gevallen toch nog toe.

Om zeker te zijn vul je een autofiche in met enkele gegevens van je auto. Deze zijn volledig vrijblijvend en dienen ter eerste kennismaking tijdens het infomoment. Neem je inschrijvingsbewijs (geelblauwe kentekenbewijs) van je auto hiervoor bij de hand.

Wel hanteren we deze ‘harde’ criteria:

  • Dégage aanvaardt geen euro 3 en euro 4 diesels. Hierop wordt geen uitzondering gemaakt.
  • Ook nemen we geen campers op in ons deelsysteem.
  • Wagens ouder dan 15 jaar worden NIET opgenomen.

Wagens moeten om fiscale redenen ingeschreven staan op een natuurlijk persoon (geen bedrijfswagens of wagens ingeschreven op een zaak). We zijn dit vandaag wel aan het onderzoeken. Heb je interesse, dan kan je ons dat wel al even laten weten (zonder een belofte langs ons kant).

Ja, dat kan zeker, mits afspraak met de eigenaar. Ongeveer de helft van de Dégage-eigenaars staat toe dat je hun auto gebruikt met een voorlopig rijbewijs. Er geldt geen minimumleeftijd om de auto’s te gebruiken (op enkele uitzonderingen na). Ook de tarieven zijn dezelfde als bij een definitief rijbewijs.

Autodelers moeten hun verplaatsingen vaker plannen. Er is een laagdrempelig efficiënt reservatiesysteem, maar toch plan je best je uitstappen zoveel mogelijk op voorhand zodat je niet voor verrassingen komt te staan als je last minute beslist erop uit te trekken. Voor weekendgebruik reserveer je best een week op voorhand. Heb je toch de dag zelf een auto nodig? Dan bel je de eigenaar gewoon op. Je hebt geen garantie dat het lukt, maar in de praktijk zien we dat dit vaak gebeurt én mogelijk is, als je het handig aanpakt.

Indien je langer dan drie dagen de auto wil gebruiken, bespreek je dit eerst met de eigenaar alvorens dit aan te duiden op de kalender. Ook kan je een auto voor een langere tijd boeken, bijvoorbeeld om ermee op reis te gaan. In dat geval bespreek je dat enkele maanden vooraf met de auto-eigenaar zodat hij/zij kan zien of de auto voor zo’n langere periode gemist kan worden.

Met de meeste auto’s in onze vloot kan je naar het buitenland. Dit bespreek je op voorhand met de eigenaar. De eigenaar kan jou dan ook de vereiste documenten meegeven.

Neen, slechts één keer betaalt een nieuw lid 35 euro aan lidgeld. Sommige gemeenten (vandaag zijn dat Oostkamp, Bonheiden, Sint-Niklaas en De Pinte) betalen deze som terug.

Het enige wat we bij de instap van je vragen, is een waarborgsom van 75 euro. Die wordt aangesproken bij ongevallen of andere onvoorziene omstandigheden, als een soort interne verzekering. Dit bedrag krijg je geheel of gedeeltelijk terug wanneer je Dégage verlaat. Verder betaal je gewoon de kilometerprijs, geen tijd of abonnement.

Hoe meer leden er zijn, hoe groter de som van de waarborgen wordt. Er is veel kans dat slechts een klein deel van je waarborg wordt gebruikt voor een schadegeval. Anderzijds is het ook zo dat je zelf ook van dit waarborgsysteem kan genieten als je een ongeluk tegenkomt: je moet zelf niet de volledige waarde van de auto aan de eigenaar terugbetalen. Je loopt dus inderdaad het risico (een deel van) je waarborg kwijt te raken. Maar de waarborgsommen zijn zeer democratisch (vinden we zelf) voor het quasi onbeperkt gebruik van meerdere auto’s.

Neen, het is de eigenaar die instaat voor die kosten (zoals verzekeringen, taksen en het onderhoud van de auto). De kilometerprijs dekt al deze kosten.

In de kilometerprijzen per gereden kilometer is de brandstof al inbegrepen. Afspraak is wel dat je de auto niet leeg terugbrengt. Dat is niet aangenaam voor de volgende gebruiker. Ook voor jezelf is het beter om regelmatig eens te tanken, die kost wordt namelijk afgetrokken van je factuur, wat jouw uiteindelijk te betalen bedrag gevoelig verlaagt.

De eventuele stijging van de verzekeringspremie wordt opgevangen door het systeem. Als de verzekering tussenkomt en de verzekeringspremie stijgt door schade die de bestuurder veroorzaakt heeft, betaalt die daarvoor eenmalig een vast bedrag van maximum 300 euro (200 euro bij tussenkomst voor schade aan derden en/of 100 euro bij tussenkomst voor schade aan eigen wagen). Bij ernstige overtredingen (zoals dronkenschap of overdreven snelheid) draait de bestuurder volledig zelf op voor alle kosten.

Dégage biedt een open vloot aan aan haar leden. Zo blijft het aanbod gevarieerd, uitgebreid, toegankelijk en betaalbaar. En kunnen we jou als eigenaar de garantie geven dat je auto genoeg zal worden gedeeld en dus ook voor jezelf goedkoper zal worden. In praktijk zal je vooral mensen uit je buurt zien.

Elk lid volgt een infosessie. Dégage is een systeem gebaseerd op vertrouwen, maar met duidelijke regels, afspraken en ondersteuning. Communicatie tussen eigenaar en gebruiker is belangrijk om vertrouwen te creëren. Je eerste uitleenbeurt zal zeker wennen zijn. Je tweede ook, maar al iets minder. Voor je het weet vind je het vrij normaal dat een andere persoon met je wagen rijdt. Al decennialang delen eigenaars hun auto met anderen.